Kelder cementeren
Een vochtige kelder kan negatieve gevolgen hebben voor de rest van je woning én je gezondheid. Door je kelder te cementeren kan je deze waterdicht en vochtvrij maken. In dit artikel lees je meer over de werkwijze en de prijs van kelderdichting.
Ga snel naar: belang – prijs – werkwijze – offertes aanvragen
Wanneer kiezen voor kelder cementeren?
Je kelder cementeren is een goede oplossing bij insijpelend grondvocht in de keldermuren. Dergelijke vochtproblemen ontstaan door:
- Hoog grondwaterniveau: het grondwaterpeil is afhankelijk van de samenstelling van de grond, de locatie van je woning en de hoeveelheid neerslag.
- Lage vochtweerbaarheid van keldermuren: kunnen de muren en de vloer de druk van het grondwater niet aan? Dan kan het vocht binnensijpelen in het metselwerk.
TIP: een gespecialiseerde vochtbestrijder kan samen met jou bekijken of het nodig is om je kelder te cementeren. Hij zorgt ook voor een vlotte, duurzame kelderdichting. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vochtbestrijders actief in jouw buurt via onze offertepagina.
Belang cementeren kelder
Een muffe geur, afbladderende verf, schimmels en huiszwammen, …: zit je met een vochtprobleem in je kelder? Dan laat je die best zo snel mogelijk cementeren. Die kelderdichting is essentieel om:
- De constructie van je woning te beschermen: als het vocht opstijgt naar andere delen van je woning kan de schade groot zijn.
- Je gezondheid te beschermen: een ongezonde binnenlucht en schimmels kunnen leiden tot irritatie van de luchtwegen, hoofdpijn, allergieën, …
Prijs kelder cementeren
Je kelder cementeren kan zowel langs binnen als langs buiten. Die laatste methode is effectiever, maar niet mogelijk bij bestaande kelders. De kosten van kelderdichting hangen in de eerste plaats af van die gekozen methode, de oppervlakte van je kelder en de moeilijkheidsgraad van de werken.
Voor het cementeren van een kelder mag je rekenen op een prijs van gemiddeld € 50 à 100 per m². Voor een gemiddelde kelder in een goede staat mag je uitgaan van een totale prijs rond de 4.000 euro (incl. btw en plaatsing). Al kunnen die kosten oplopen tot 10.000 euro, afhankelijk van het aantal werkuren en de hoeveelheid materiaal dat nodig is.
Belangrijk: de prijzen voor kelderdichting kunnen verschillen van vakman tot vakman. Wil je snel en makkelijk prijzen kunnen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 vochtbestrijders actief in jouw buurt via onze offerteservice.
Werkwijze
Een manier om de kelder te dichten, is het cementeren van de muren. Deze techniek staat ook bekend als bekuiping, de meest toegepaste vorm van kelderdichting. Andere mogelijke methodes zijn kelderdrainage en het injecteren van de muren.
Een kelder cementeren gebeurt in de volgende stappen:
- Vloer waterdicht maken: voor de vakman de muren cementeert, moet de keldervloer volledig waterdicht zijn. Eventueel moet hij dus eerst een gewapende vloerplaat leggen.
- Muren afkappen: de vakman kapt de muren af tot aan de stenen om te kijken waar het grondvocht in de muren sijpelt. De lekken dicht hij dan met een speciaal vulmiddel.
- Cementeringslagen aanbrengen: als de lekken gedicht zijn en het vulmiddel is uitgedroogd, brengt de vakman meerdere cementeer- en fixeerlagen aan. Zo maakt hij de muren helemaal waterdicht.
- Kimnaad versterken: de kimnaad is de aansluiting tussen de vloer en de opgaande muur, een zeer gevoelig punt voor vochtinfiltratie. De vakman maakt de kimnaad waterdicht door ze te injecteren of te behandelen met waterafdichtende middelen.
TIP: doe een beroep op een vochtbestrijder
Dit hele proces kan 3 à 4 dagen duren. Een kelder waterdicht cementeren is dus geen eenvoudige klus. Schakel daarom een ervaren vochtbestrijder in. Met zijn kennis en expertise ben je verzekerd van een perfect waterdichte cementering en een duurzaam eindresultaat. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onderstaand formulier.