Kelder cementeren

Een vochtige kelder kan negatieve gevolgen hebben voor de rest van het huis. Door de kelder te cementeren kun je deze waterdicht en vochtvrij maken. In dit artikel lees je meer over de voordelen van een kelder cementeren. Ontdek ook hoe dit gedaan wordt, en hoeveel dit werk kost.

 

Waarom kelder cementeren?

Een droge kelder is erg belangrijk om een gezond binnenklimaat te kunnen garanderen in huis. De muren en vloer van de kelder staan steeds onder druk van grondwater. Indien de constructie hier gevoelig aan is, kan een vochtprobleem ontstaan. Water zal dan in de kelder dringen, waardoor je te kampen krijgt met vochtige muren en een vochtige vloer. Ook schimmels en huiszwammen kunnen dan optreden.

Om te voorkomen dat het vocht opstijgt en uitbreidt naar andere delen van het huis, moet de kelder waterdicht worden gemaakt. Het is dus belangrijk dat dit probleem tijdig aangepakt wordt.

kelder cementeren

Hoe wordt een kelder gecementeerd?

Een manier om de kelder te dichten, is het cementeren van de muren. Deze techniek wordt ook wel bekuiping genoemd. Dit is de meest klassieke en meest toegepaste vorm van kelderdichting. Een andere mogelijke methode is drainage.

Een kelder cementeren gebeurt in verschillende fasen. Voordat de muren gecementeerd worden, is het belangrijk dat de vloer droog en volledig waterdicht is. Eventueel moet er dus een gewapende vloerplaat geplaatst worden.

Daarna worden de muren van de kelder eerst afgekapt tot aan de stenen, om lekken te kunnen dichten met een speciaal vulmiddel. De mortel zal trouwens beter kunnen hechten op een propere ondergrond. Nadat dit opgedroogd is, worden verschillende lagen waterdichte hydraulische mortel en snelcement op de muur aangebracht. Dit proces kan tot 3 à 4 dagen duren.

Vochtexperts zullen tijdens het cementeren ook vaak de klimnaad (de aansluiting tussen de vloer en de muren) versterken. Dit is immers een zeer gevoelig punt voor vochtinfiltratie.

 

Prijs kelder bekuipen

De prijs voor het cementeren van een kelder hangt van enkele factoren af. Onder meer de oppervlakte van de kelder, de bereikbaarheid en de hardnekkigheid van het problemen spelen een rol. Gemiddeld moet je uitgaan van een kostenplaatje tussen de 3000 en 10000 euro.