Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Cementeren.nl ADVIES & INSPIRATIE MUREN CEMENTEREN
Cementeren.nl

Cementpleister

Cementpleister is een snelhardende, sterke en slijtvaste pleister om oppervlaktes te egaliseren en te beschermen. Dit pleistermateriaal is samengesteld uit cement, kalk, geselecteerde zanden en toeslagstoffen als waterafstotende middelen. Je kan zowel buiten- als binnenmuren cementeren met cementpleister. Je leest er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Cementpleister buiten
Cementpleister binnen
Hoe cementpleister verwijderen?
Offertes aanvragen

 

Voordelen cementeren met cementpleister

Cementeren is een relatief goedkope, snelle renovatiemethode om muren te herstellen of te egaliseren. Wat zijn de andere troeven van cementpleister? Een kort overzicht:

 • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding: cementeren is budgetvriendelijk, maar tegelijk ook erg duurzaam. Kortom, je bent zeker van een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Onderhoudsarm: eenmaal aangebracht vergt een cementpleister amper onderhoud.
 • Goede bescherming: cementpleister beschermt je buitenmuren doeltreffend tegen vorst, regen, wind, … Binnenshuis is het ideaal in vochtige ruimtes.
 • Waterdicht & dampopen: cementpleister is waterdicht en dampopen. Zo blijft je muur ademen en vermijd je vochtproblemen.
 • Diverse uitvoeringen: je kan cementpleister verkrijgen in verschillende kleuren, structuren en diktes. Zo vind je zeker een pleister die bij jouw woning past.
 • Buiten én binnen: cementpleister kan je zowel buiten als binnen gebruiken. Er zijn ook verschillende mogelijkheden voor cementpleisters voor buiten- en binnenshuis.

 

Cementpleister buiten

cementpleister buiten

Cementpleister wordt het vaakst gebruikt om buitenmuren te herstellen en te egaliseren. Je werkt niet alleen grote en kleine oneffenheden, scheurtjes en kleurverschillen in de gevel weg, maar je verhoogt ook de resistentie van de woning tegen allerlei weersomstandigheden.

 

2 methodes voor cementpleister buiten

Een vakman kan cementpleister op 2 manieren aanbrengen op je buitenmuur: met een dunne of een dikke laag. Hoe dikker de pleisterlaag, hoe beter je je woning beschermt tegen vocht en vuil. Bovendien bepaalt de laagdikte ook het uitzicht van je woning:

 • Dunne laag cementpleister: een dunne laag cementpleister is ideaal om kleine oneffenheden in je gevel weg te werken. Bovendien behoud je zo ook de structuur van de achterliggende gevel.
 • Dikke laag cementpleister: een dikke laag cementpleister verbergt grote oneffenheden in buitenmuren en maakt je muur ook mooi egaal en strak. De structuur van de achterliggende gevel is dus niet meer zichtbaar.

TIP: wist je dat je het niet hoeft te houden bij de traditionele grijze kleur van cementpleister?Je kan een kleurpigment naar keuze laten toevoegen aan het pleistermateriaal. Zo creëer je een uniek uitzicht voor je woning. Vraag naar de mogelijkheden bij jouw vakman.

 

Prijs cementpleister buiten

De prijs voor het cementeren van een gevel hangt af van verschillende factoren. Denk maar aan de dikte van de cementpleister, de totale oppervlakte en de staat van de gevel, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Doorgaans mag je rekenen op de volgende prijzen:

 • Dunne laag cementpleister: € 30 per m² (incl. btw & plaatsing)
 • Dikke laag cementpleister: € 40 per m² (incl. btw & plaatsing)

TIP: de bovenstaande prijzen zijn slechts richtprijzen. Wil je graag een precieze prijsberekening ontvangen voor je project? Maak dan gebruik van onze online offertedienst en ontvang gratis offertes op maat. Start nu je aanvraag.

 

Geniet van het verlaagde BTW-tarief

Is jouw woning ouder dan 2 jaar? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% voor de arbeidskosten. Informeer er tijdig naar bij jouw vakman.

 

Alternatieven voor cementpleister buiten

Cementpleister is niet de enige betaalbare manier om je gevel te bepleisteren. Hieronder vind je enkele gelijkaardige alternatieven:

 

1) Waterdichte siliconenpleister (crepi)

cementpleister alternatief waterdichte siliconenpleister

Je kan eenvoudig je gevel laten bezetten met een waterdichte siliconenpleister. Crepi is verkrijgbaar in verschillende kleuren en structuren. Je kan kiezen voor een minerale sierpleister of een kunstharspleister. De minerale sierpleister (zand, kalk & cement) wordt in 1 dikke laag aangebracht, terwijl de kunstharspleister (kalk, toeslagstoffen & kunsthars) in 3 lagen wordt aangebracht. Zo’n synthetische pleister is ook de ideale afwerkingslaag voor gevelisolatie.

Prijs crepi zonder gevelisolatie: € 40 à € 80 per m² (incl. btw & plaatsing)
Prijs crepi met gevelisolatie: € 100 à 140 per m² (incl. btw & plaatsing)

 

2) Kaleien

cementpleister alternatief kaleien

Kaleien is een traditionele schildertechniek waarbij kalkpleister met een dikke blokkwast op de muur wordt aangebracht. Je kan zowel je bakstenen gevel als binnenmuren laten kaleien. Het geeft je woning niet alleen een nieuwe look, maar het is ook een milieuvriendelijke en duurzame techniek. Kalei is van oorsprong een witte kalkpleister, maar kan naargelang jouw wensen met een kleurpigment verrijkt worden.

Prijs kaleiverf: € 25 à € 40 per m² (incl. btw & plaatsing)

 

3) Spuitkurk

cementpleister alternatief spuitkurk

Spuitkurk is een van oorsprong Spaanse gevelbekleding die is samengesteld uit kurkgranulaat en acrylhars. Dit materiaal wordt rechtstreeks op de gevel gespoten in een tweetal lagen. Spuitkurk kan je in verschillende kleuren en texturen verkrijgen. Dankzij z’n goede isolerende eigenschappen beschermt het je gevel tegen vocht en koude. Let op: de ondergrond moet effen zijn om spuitkurk aan te brengen. Alleen zo bekom je een mooi en duurzaam resultaat.

Prijs spuitkurk: € 60 à € 80 per m² (incl. btw, materialen & uitvoering)

 

Welke methode kies ik het best?

Dat hangt vooral af van je budget en je persoonlijke wensen. Onthoud dat elke methode z’n eigen mogelijkheden, uitzicht en positieve eigenschappen heeft. Ga zeker eens samen zitten met een gespecialiseerde vakman om de verschillende opties te bespreken en te vergelijken. Zo kan je een doordachte keuze maken.

Vakman nodig? Kom in contact met ervaren en enthousiaste professionals actief in je buurt via onze gratis offerteservice.

 

 


Cementpleister binnen

cementpleister-binnen

Cementpleister kan je niet alleen op buitenmuren laten aanbrengen. Binnenshuis komt het ook goed tot zijn recht. Hier wordt cementpleister het vaakst aangebracht in vochtige ruimtes als badkamers, wasruimtes, keukens en kelders. Dankzij de waterwerende eigenschappen van het product lenen ook plaatsen zonder verwarming zich uitstekend voor cementpleister.

 

Cementpleister binnen aanbrengen

Je kunt cementpleister binnenshuis op 2 manieren gebruiken: als egaal afgewerkt eindproduct of als ondergrond. Een kort woordje uitleg bij beide opties:

 

1) Cementpleister als finale afwerkingslaag op binnenmuren

Gebruik je cementpleister als finale laag op de muur? Dan wordt de pleister zeer egaal en strak aangebracht. Wanneer je gecharmeerd bent door het natuurlijke uitzicht van de cementpleister, kan je deze toplaag onaangeroerd laten.

Er zijn enkele soorten cementpleister op de markt die je rechtstreeks als eindafwerking kan laten aanbrengen. Wij bespreken hieronder beton ciré, microcement en tadelakt. Elk product heeft zijn eigen uitzicht, kenmerken en plaatsingswijze.

 

2) Cementpleister als ondergrond voor muurafwerking

Binnenshuis kan je cementpleister gebruiken als basis voor de verdere afwerking van een ruimte. Bij het plaatsen van tegels komt een iets ruwere laag pleister op de muren zodat deze beter kunnen hechten. Kies je ervoor om de cementpleister te overschilderen? Dan brengt je vakman een mooie egale laag aan zodat er zich geen oneffenheden kunnen vormen.

 

Soorten cementpleister voor binnen

Er zijn uiteenlopende varianten sierpleister op de markt waarmee je je muren een unieke look kan geven. Vele soorten pleisterwerk voor binnen kenmerken zich door een uitstekende betonimitatie. Enkele voorbeelden:

 

1) Beton ciré (of betonstuc)

cementpleister beton cire

Beton ciré is een hoogwaardig pleistermateriaal dat je op nagenoeg elke ondergrond en in elke ruimte kan laten aanbrengen. Het geeft je muren een stoere, moderne uitstraling. Dankzij de unieke samenstelling van cement, fijne betondeeltjes en hars, is dit een enorm sterk en hard materiaal. Hierdoor kan je ook wastafels bezetten in erg dunne lagen beton cire. Het is mogelijk om deze cementpleister door toevoeging van een kleurpigment naar eigen smaak aan te passen. Via impregnatie en een coating krijgt het product haar waterdichte eigenschappen.

Prijs beton ciré: € 80 à € 150 per m² (incl. btw & plaatsing)

 

2) Microcement

cementpleister microcement

Microcement is een decoratieve pleisterlaag op basis van cement, kunsthars, toevoegingen en minerale pigmenten. Het materiaal kenmerkt zich door een grote variatie aan kleuren, texturen en afwerkingsmogelijkheden. Dankzij de naadloze uitvoering is deze cementpleistervariant erg onderhoudsvriendelijk en daardoor uitermate hygiënisch. Vandaar dat je deze afwerking vaak in keukens en badkamers ziet terugkeren.

Prijs microcement: € 100 à € 155 per m² (incl. btw & plaatsing)

 

3) Tadelakt

cementpleister tadelakt

Tadelakt is een ecologisch, natuurlijk pleistermateriaal waarmee je interieur een zuiders uitzicht krijgt. Na aanbreng wordt het handmatig gepolijst met behulp van een speciale steen. Als afwerking wordt de tadelakt ingewreven met een speciale olijfoliezeep om het waterafstotend te maken. Een belangrijke kanttekening is dat dit een zeer arbeidsintensieve methode is, waarbij je bovendien regelmatig de muren opnieuw met olijfoliezeep moet inwrijven om het resultaat waterdicht en mooi te houden.

Prijs: € 200 per m² (incl. btw & plaatsing)

TIP: wil je graag je muren voorzien van een unieke look, maar ben je er nog niet volledig uit? Of heb je na het lezen van dit korte overzicht al een idee hoe jouw binnenmuren eruit moeten zien? Dan kan je je wensen en noden bespreken met een gespecialiseerde vakman.

 

Prijs cementpleister binnen

De kostprijs voor cementpleister binnenshuis hangt af van de benodigde hoeveelheid pleister, de oppervlakte die je onder handen neemt, de bereikbaarheid en de arbeidsintensiviteit van de klus. Enkele richtprijzen op een rij:

 • Reguliere cementpleister: € 30 à € 40 per m² (incl. btw & plaatsing)
 • Beton ciré: € 80 à € 140 per m² (incl. btw & plaatsing)
 • Microcement: € 100 à € 155 per m² (incl. btw & plaatsing)
 • Tadelakt: € 200 per m² (incl. btw & plaatsing)

LET OP: de bovenstaande prijzen zijn slechts richtprijzen. Ontvang je graag gericht advies of offertes op maat van je project? Bespreek de verschillende mogelijkheden met een gespecialiseerde vakman. Start hier jouw aanvraag.

 

Zelf cementeren of laten cementeren?

Cementeren lijkt misschien niet ingewikkeld, maar onthoud dat het volledige uitzicht van het eindresultaat afhangt van een correcte uitvoering van de pleisterwerken. Zo is de rol van de ondergrond cruciaal. Die moet in goede staat zijn om mooi en duurzaam pleisterwerk te bekomen. Wij raden dus aan om het werk uit te besteden aan een ervaren vakman.

Vakman nodig? Maak gebruik van onze gratis online offerteservice om voorstellen op maat van je project te ontvangen. Zo ben je zeker van een correcte, kwalitatieve uitvoering van de werken. Ga naar het aanvraagformulier.

 


Hoe cementpleister verwijderen?

Kan je cementpleister op een buiten- of binnenmuur verwijderen? De moeilijkheidsgraad van deze klus hangt nauw samen met de dikte van de aangebrachte lagen. Doorgaans verwijder je cementpleister op de volgende manier:

 • De dikke laag cementpleister afkappen met behulp van een hamer en beitel.
 • Het residu van de afgekapte cementpleister afschuren met behulp van een staalborstel of schuurmachine.
 • De overige stofresten verwijderen met behulp van een borstel, een hogedrukreiniger of een luchtcompressor.

LET OP: het afkappen van oude pleisterlagen verhoogt het risico op het beschadigen van de onderliggende (bak)stenen constructie. Wil je oude lagen cementpleister van je muur verwijderen? Dan roep je beter de hulp in van een specialist. Ontvang gratis advies via onze offertedienst.

 

Offertes vergelijken = besparen!

Bespaar tot 40% op je eindfactuur door simpelweg verschillende offertes te vergelijken. Het naast elkaar leggen van verschillende voorstellen van meerdere vakmannen brengt sowieso financiële voordelen met zich mee. Maak gebruik van de onderstaande gratis offertedienst en ontvang vrijblijvend voorstellen op maat. Het neemt slechts enkele minuten in beslag!

 

Offertes voor pleisterwerken ontvangen?

Kies voor een vakman gespecialiseerd in pleisterwerk en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.