Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Cementeren.nl ADVIES & INSPIRATIE MUREN CEMENTEREN
Cementeren.nl

Kaleien of cementeren?

Is je gevel aan een renovatie toe? Of wil je gewoon een andere uitstraling geven aan je buitenmuren? Dan kan je onder meer kiezen voor kaleien of cementeren. Wat omvatten deze technieken precies? Hoeveel kost het om je gevel te laten kaleien of cementeren? En wat is de beste keuze in welke situatie? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
OPTIE 1: Gevel kaleien
OPTIE 2: Gevel cementeren
CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?

 

2 oude technieken in nieuw jasje

Kaleien en cementeren zijn 2 zeer oude technieken om muren te bepleisteren. Ook vandaag kaleien of cementeren vakmannen nog altijd gevels, maar niet meer op dezelfde manier als vroeger:

 • Kaleien: vroeger brachten vooral landbouwers jaarlijks een laag kalkverf aan op hun buitenmuren. Zo ontstond na enkele jaren een dikkere laag, het ‘kalei-effect’. Nu creëren vakmannen dat effect met 1 dikke laag door hedendaagse producten aan de kalk toe te voegen.
 • Cementeren: traditionele manier van muren bepleisteren met een cementlaag. Nu zijn verschillende samenstellingen van cementpleister beschikbaar om dezelfde sterkte en verschillende uitstralingen te creëren (bv. met crepi, kalk, …).

TIP: benieuwd naar de huidige mogelijkheden van kaleien of cementeren? Een vakman geeft je graag advies op maat over beide technieken. Hij bekijkt ook met jou wat de beste optie is voor jouw situatie. Ontvang gratis offertes op maat via onze offerteservice.

OPTIE 1: Gevel kaleien

Bij kaleien brengt een vakman een dikke pap op basis van kalk aan op de gevel. Vroeger was die kaleiverf wit, maar met kleurpigmenten is vandaag een brede waaier aan tinten mogelijk. Kaleien kenmerkt zich vooral door:

 • Esthetische look: met kaleiverf krijg je een karakteristieke, zachte uitstraling, die zowel past bij landelijke als moderne woningen.
 • Goede bescherming: kaleiverf beschermt je gevel tegen weersinvloeden als felle regen, vorst en wind.
 • Verschillende effecten: niet alleen met de kleur, maar ook met de afwerkingstechniek zijn verschillende effecten mogelijk: zanderig, strepig, meer genuanceerd, …

 

Verschil met gevel cementeren

Hoe onderscheidt kaleien zich nu van cementeren? Er zijn 2 opvallende verschillen. In tegenstelling tot traditionele cementering zorgt kaleiverf ervoor dat…

 1. Muren blijven ademen: met kaleiverf blijven je muren dampopen. Zo kan waterdamp ontsnappen en vermijd je vochtproblemen.
 2. Muren hun structuur behouden: de bestaande textuur van je gevel blijft zichtbaar, maar dan met een zachtere look.

 

Wanneer kaleien?

Kaleien is vooral een goede keuze om je gevel te bepleisteren als je:

 • de structuur van de achterliggende gevel graag wil behouden.
 • beschadigde stenen, dichtgemetste ramen of kleurverschillen en oneffenheden in je gevel wil wegwerken.
 • een nieuwe karakteristieke en zachte look voor je buitenmuren wil creëren.

 

Prijs kaleien gevel

Om je gevel te laten kaleien, mag je rekenen op een gemiddelde prijs van 25 à 40 euro per m² (incl. btw en plaatsing). Let op: de prijs kan wel verschillen van vakman tot vakman. Wil je graag snel en eenvoudig prijzen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 vakmannen via onze offerteservice.

kaleien

OPTIE 2: Gevel cementeren

Bij cementeren brengt een vakman een cementlaag aan op de gevel. Achteraf schilderen kan, maar is in principe niet nodig. Naast de standaard grijze kleur is cementpleister ook beschikbaar in andere tinten (beige, wit, …). Cementeren kenmerkt zich vooral door:

 • Slijtvastheid: pleister op basis van cement is sterk en slijtvast. Je krijgt dus een zeer duurzaam eindresultaat.
 • Goede bescherming: net als kaleiverf beschermt een cementlaag je gevel tegen weersinvloeden als felle regen, vorst en wind.
 • Snelle uitvoering: in vergelijking met andere bepleisteringen gaat cementeren behoorlijk snel. De cementlaag is ook snelhardend.

 

Cementeren met kalei-effect?

Er bestaan verschillende samenstellingen van cementpleister. Het is bv. ook mogelijk om te ‘kalkcementeren’. Zo combineer je de sterkte van een cementbasis met de zachte uitstraling van kaleien. Wil je meer weten over de verschillende opties? Vraag zeker raad aan een vakman. Die kan je helpen om de juiste keuze te maken op basis van jouw wensen en situatie. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

Verschil met gevel kaleien

Hoe onderscheidt cementeren zich nu van kaleien? Er zijn 2 opvallende verschillen. In tegenstelling tot kaleiverf zorgt traditionele cementering ervoor dat…

 1. Muren niet kunnen ademen: traditionele cementering is niet dampopen. Zo bestaat het risico dat vocht zich aan de binnenzijde van de muur gaat ophopen en de binnenkant van je muur kan beschimmelen. Zorg er dus voor dat je vakman een alternatieve samenstelling kiest die wel dampopen is.
 2. Muren een nieuwe structuur krijgen: met cementering maak je je gevel vlak of krijg je een nieuwe structuur. De textuur van de achterliggende muur zal dus verdwijnen. Je kan ook kiezen voor een dunne laag cement, zodat de structuur van de achterliggende muur wel zichtbaar blijft.

 

Wanneer cementeren?

Cementeren is vooral een goede keuze om je gevel te bepleisteren als je:

 • graag een egale, effen gevel wil of een andere geveltextuur dan de vorige.
 • kleurverschillen en oneffenheden in je muren wil wegwerken.
 • wil isoleren langs de buitenzijde van je muren. Dat kan niet bij kaleien, omdat je daar nog de structuur van de achterliggende gevel ziet.

 

Prijs cementeren gevel

Om je gevel te laten cementeren, mag je rekenen op een gemiddelde prijs van 30 à 40 euro per m² (incl. btw en plaatsing). Let op: de prijs kan wel verschillen van vakman tot vakman. Wil je graag snel en eenvoudig prijzen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 vakmannen via onze offerteservice.

cementering

CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?

Kaleien en cementeren zijn allebei geschikte technieken om beschadigde stenen, oneffenheden en kleurverschillen in je gevel weg te werken. Zowel kaleiverf als cementpleister beschermen je buitenmuren ook tegen weersinvloeden en ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren. Wat voor jou de beste keuze is, hangt dus af van je situatie:

 • Wil je graag een ademende gevel met de structuur van de achterliggende muur? Dan is kaleien de beste keuze. 
 • Wil je graag een egale, vlakke gevel of een compleet nieuwe gevelstructuur? Dan is cementeren de beste keuze. 

Belangrijk: ga je voor cementeren? Zorg er dan wel voor dat de cementpleister voldoende dampopen is, zodat je gevel kan ademen. Een vakman kan je hierover advies op maat geven. En dat is niet alles… Hij kan je ook adviseren over de techniek die het meest geschikt is voor jouw gevel. Bovendien zorgt een vakman voor een vlotte bepleistering van je gevel met kwaliteitsvolle materialen. Ontvang gratis offertes bij vakmannen in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gevelwerkers actief in jouw buurt.