Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Cementeren.nl ADVIES & INSPIRATIE MUREN CEMENTEREN
Cementeren.nl

Binnenmuur cementeren: uitvoeringen & prijs

Wil je je muren in huis op een moderne en unieke manier afwerken? Je binnenmuren cementeren heeft niet alleen functionele voordelen, maar je creëert ook een egale, strakke en decoratieve uitstraling van je woning. Welke toepassingen zijn er en hoe laat je je binnenmuur cementeren? Lees het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Binnenmuur cementeren: prijs
Hoe binnenmuur cementeren?
Interessante alternatieven
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer kan je jouw binnenmuren cementeren?

Cementeren is een techniek die het meest voorkomt bij gevels, maar ook binnenmuren kan je laten cementeren. Deze methode zorgt voor een gladde, mooie afwerking en beschermt je binnenmuren tegen vocht en slijtage. Cementeren is geschikt voor…

 • Herstellen: als je jouw oude binnenmuren wil renoveren, kan je door te cementeren ongelijkmatige of beschadigde delen herstellen.
 • Egaliseren: je binnenmuren cementeren zorgt voor een sterke en slijtvaste muurafwerking die je ondergrond helemaal gelijk maakt.
 • Nieuwe uitstraling: met een cementpleister creëer je een volledig nieuwe stijl in je woning. In de meeste gevallen is het pleisterwerk de definitieve afwerking, maar je kan zo’n cementering ook nog eens verven als je dat zou willen.

Wil je jouw binnenmuren cementeren? Het is een veelzijdige afwerking en perfect voor je renovatieproject of nieuwbouw. Vergelijk meerdere voorstellen van specialisten in de buurt en kies voor een cementpleister op maat. Start je aanvraag hier.

binnenmuur cementeren

 

Mogelijke uitvoeringen

Cementpleister is een term die een brede lading dekt. Er bestaan tal van types en afwerkingen. Het meest geschikte pleistermateriaal hangt vooral af van het type ruimte en je persoonlijke wensen. We sommen een aantal mogelijke uitvoeringen op:

 

1. Soorten

Eerst en vooral kan je kiezen uit een aantal soorten cementpleister. Naast het traditionele cementmengsel zijn er ook moderne alternatieven, met elk hun eigen voordelen en esthetische kenmerken:

 • Beton ciré: deze cementpleister heeft een gladde, naadloze afwerking met een betonlook. Het mengsel is gemaakt op basis van cement en hars, waardoor het perfect is voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.
 • Microcement: voor een industriële uitstraling kan je kiezen voor deze dunne laag cement en polymeren. Je kan microcement op elke ondergrond aanbrengen zonder veel ruimte te verliezen. Deze cementlaag heeft iets meer onderhoud nodig, maar is ideaal voor renovaties en je hebt een uitgebreide keuze aan kleuren en texturen.
 • Tadelakt: dit is een traditionele Marokkaanse pleistertechniek op basis van kalk en natuursteen. Je krijgt een glad, waterdicht resultaat met een licht glanzende afwerking. Het is een milieuvriendelijke pleister en het geeft je muren een natuurlijke uitstraling.

 

2. Dikte

Dit is misschien wel de makkelijkste keuze. Je kan een cementlaag dun of dik laten aanbrengen:

 • Dunne cementlaag: bij een dunne laag cementpleister blijft de originele structuur van de muur iets meer zichtbaar. Een dunne laag is vaak voldoende om je binnenmuur te pleisteren. Door de nieuwe laag ziet de muur er helemaal als nieuw uit. De prijs ligt iets lager omdat je minder cementpleister nodig hebt.
 • Dikke cementlaag: een dikke laag cementpleister maakt de binnenmuur helemaal egaal en vlak, waardoor de originele structuur van de ondergrond niet langer zichtbaar is. De muur is door de dikkere afwerkingslaag beter beschermd tegen slijtage en vocht.

 

3. Structuur

Hoe wil je de cementpleister afwerken? Ben je fan van een gladdere afwerking of hou je van iets meer textuur? Door deze toepassingen krijg je een unieke uitstraling:

 • Gladde afwerking: je kan de binnenmuren enkel laten afwerken met een pleisterspaan, waardoor je een strak en glad oppervlak krijgt. Dit resultaat is ook ideaal als je na het cementeren nog wil schilderen of behangen.
 • Gesponste afwerking: om een lichte structuur te krijgen, kan de specialist met een spons over de cementlaag gaan. Dit geeft een decoratieve uitstraling en het verbergt meteen ook eventuele oneffenheden.
 • Geborstelde afwerking: wil je een muur met een rustieke uitstraling? Dan kan je kiezen om je muren met een geborstelde methode af te werken.

 

4. Kleur

Voor een decoratieve afwerking kan je de cementpleister laten mengen met kleurstoffen of speciale middelen om een eigen sfeer te creëren. Van een betonlook en marmerachtige effecten tot bijna alle RAL-kleuren. Welke uitvoering past het best voor jouw woning? Een vakspecialist helpt je om de juiste keuzes te maken.

 

Binnenmuur cementeren: prijs

Het is een investering die zorgt voor een duurzame en esthetische afwerking. Maar hoeveel budget moet je vrijmaken om je binnenmuren te cementeren? Reken in ieder geval op € 30 à 80 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De kosten variëren volgens de omvang van het project, de nodige voorbereiding en de gekozen afwerking. Een overzicht met richtprijzen per type pleister:

 • Cementpleister: € 30 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Beton ciré: € 80 à 140 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Microcement: € 100 à 135 per m²  (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Tadelakt: € 100 à 140 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw binnenmuren? Ontvang prijsvoorstellen en advies op maat van verschillende aannemers via onze offertedienst.

binnenmuren cementeren

Hoe binnenmuur cementeren?

Op bijna elke ondergrond kan je een cementlaag aanbrengen. Het werkproces is bijna altijd hetzelfde. Maar hoe gaat een specialist juist te werk?

 1. Binnenmuur voorbereiden

  Vooraleer je je binnenmuren kan laten cementeren, moet de specialist de binnenmuren grondig reinigen. De muur moet zo goed mogelijk voorbereid zijn om te kunnen cementeren. De vakspecialist kan de muur ook al voorbehandelen met een voorstrijkmiddel of hechtingslaag.

 2. Cementmengsel aanmaken

  Nadat de voorbereidingen zijn gedaan, maakt de specialist een mengsel met cement, zand en water in de juiste verhoudingen. Je hebt een aantal keuzes om enkele toeslagstoffen toe te voegen om de cementpleister te verbeteren. Denk aan een grotere elasticiteit of optimale waterdichtheid (bv. voor in de badkamer). Ook de nodige pigmenten voegt een expert in deze fase toe.

 3. Cementlaag aanbrengen

  De specialist brengt de pleister aan met een troffel of pleisterspaan in een egale laag van ongeveer 10 mm dik. Je kan kiezen uit een dunnere of dikkere laag naargelang de staat van je binnenmuren.

 4. Binnenmuur afwerken

  Ten slotte moet je de pleister langzaam laten drogen en indien nodig werkt de specialist even bij op gevoelige plaatsen. De expert controleert nog even op scheuren of fouten.

 

Interessante alternatieven

Je binnenmuur cementeren is een populaire techniek voor een duurzame afwerking. Maar er zijn verschillende alternatieven die afhankelijk van de situatie en je budget minstens even interessant zijn. Hieronder bespreken we enkele vergelijkbare opties:

 

1. Crepi

Crepi, ook wel bekend als sierpleister, is een decoratieve afwerkingslaag die je ook binnen kan gebruiken. Het mengsel bestaat uit cement, zand en kalk of synthetische harsen. Het kan duurder zijn dan de traditionele cementpleisters, maar je krijgt er een mooie en duurzame laag voor in de plaats.

 

2. Stucwerk

Dit alternatief is een traditionele methode om je muren te verfraaien. Een specialist brengt de dunne laag van kalk of gips glad aan of met een bepaalde grovere structuur erin. Het is aan te raden voor het herstellen van beschadigde muren en je kan stucwerk toepassen in verschillende stijlen en afwerkingen.

 

3. Gipsplaten

Ben je geen fan van een natte afwerking? Dan kan je jouw muren ook bedekken met voorzetwanden van gipsplaten. Via deze platen kan je je binnenmuren en plafonds op een snelle en efficiënte manier beschermen en egaliseren. Deze gyprocplaten kan je achteraf schilderen, behangen, betegelen, … Ze zijn ook ideaal in combinatie met de isolatie van binnenmuren.

 

4. Structuurverf

Dit is een verfsoort die een korrelige of reliëfachtige structuur aan je binnenmuur geeft. Structuurverf bevat zand of kunststofdeeltjes om voor een ruwer oppervlak te zorgen. Deze verf is minder geschikt voor grote herstellingen en je kan niet kiezen voor een gladde afwerking. Het is wel een van de eenvoudigste toepassingen voor een nieuwe look.

 

Welke afwerking wil ik voor mijn binnenmuur?

Je binnenmuur cementeren biedt een duurzame afwerking, maar er zijn zeker ook interessante alternatieven voor een unieke uitstraling. Of je nu kiest voor een traditionele cementpleister, tadelakt of gipsplaten: elk materiaal heeft zijn eigen unieke voordelen en kenmerken. Het is belangrijk om de pluspunten grondig af te wegen en de beste keuze te maken voor jouw specifieke situatie.

Vraag professioneel advies voor jouw project! Als je niet zeker weet welke afwerking het beste is voor jouw interieur, neem je best contact op met verschillende specialisten. Vul snel onderstaand formulier in om prijsvoorstellen en advies te ontvangen:

 

 

Offertes voor pleisterwerken ontvangen?

Kies voor een vakman gespecialiseerd in pleisterwerk en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.