Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Cementeren.nl ADVIES & INSPIRATIE MUREN CEMENTEREN
Cementeren.nl

Gevel herstellen

Zit je met zware schade aan één of meerdere buitenmuren? Dan is het tijd om jouw gevel te herstellen. Zo voorkom je vochtproblemen en geef je je woning een frisse uitstraling die bij jouw stijl past. Wat zijn nu de mogelijkheden om je gevel te herstellen? En welk prijskaartje hangt daaraan vast? Dat lees je in dit artikel!

Ga snel naar:
OPTIE 1: gevel herstellen met cementpleister
OPTIE 2: gevel herstellen met crepi
OPTIE 3: gevel herstellen met andere materialen
CONCLUSIE: hoe herstel ik mijn gevel?

Vergelijk offertes van gevelspecialisten!

 

OPTIE 1: gevel herstellen met cementpleister

gevel herstellen cement

Bij cementeren voorziet je gevelwerker de buitenmuur van een cementlaag. Die maakt je muur waterdicht en zorgt voor bescherming tegen de weersinvloeden. Wil je dat de structuur van de originele muur zichtbaar blijft? Dan kan dat eventueel met een dun cementmengsel.

 

Voordelen van cementeren

 • Het is de goedkoopste manier om je gevel te herstellen.
 • De oorspronkelijke gevel kan je door de cementlaag blijven zien (als je dat wil).
 • Er zijn verschillende kleuren om uit te kiezen.
 • Cementpleister beschermt tegen weersinvloeden zoals vocht of vorst.

 

Werkwijze

Een gevel herstellen met cementpleister vergt veel kennis. Voor een kwalitatief eindresultaat kies je dus altijd voor een gevelwerker met ervaring. Die gaat als volgt te werk:

 1. Voorbereiding: je moet de muur eerst laten reinigen voor het echte werk kan beginnen. Vooral het verwijderen van mossen en ander vuil is belangrijk. Cementpleister hecht namelijk niet goed op een vuil oppervlak. Tijdens de voorbereiding controleert de expert ook de voegen en zoekt die eventuele barsten. Is de schade te groot? Dan moet je dit eerst laten herstellen.
 2. Cementlaag: cementpleister aanbrengen gebeurt in twee stappen. Eerst brengt de specialist een hechtingslaag aan zodat alles goed aanhecht op de gevel. Daarna komt de daadwerkelijke afwerkingslaag met cementpleister.
 3. Afwerking: om alles waterdicht te maken is nog een waterafstotende coating nodig. Die laag voorkomt dan dat de cementlaag in direct contact komt te staan met vocht of water.

 

Prijs gevel herstellen met cementpleister

Cementeren is een goedkope manier om je gevel te herstellen, en kost je ongeveer € 30 – 45 per vierkante meter (excl. btw, incl. plaatsing). Zoals bij alle gevelwerken hangt de prijs wel af van de oppervlakte van de muur en de moeilijkheidsgraad (veel kleine stukken of plaatsen die lastig te bereiken zijn). En hoe meer schade, hoe hoger de prijs zal zijn.

Wil je nog wat vragen stellen aan gespecialiseerde gevelwerkers? Neem dan contact op met meerdere gevelspecialisten actief in je buurt. Zo maak je gegarandeerd een goede keuze en ben je zeker van een correcte én eerlijke prijs. Je kan eenvoudig experts vinden via de offerteservice.

 


OPTIE 2: gevel herstellen met crepi

gevel herstellen crepi

Crepi is een gevelbepleistering die goed beschermt tegen vocht. Daarnaast kan je dit goed combineren met gevelisolatie, waardoor het een erg populaire keuze is onder woningeigenaren. Je geeft je gevel zo een nieuwe uitstraling en je haalt meteen je energiekosten naar beneden.

 

Voordelen van crepi

 • Een vakspecialist kan crepi snel en eenvoudig aanbrengen.
 • Crepi kan je combineren met gevelisolatie.
 • Je kan kiezen uit verschillende kleuren, structuren en afwerkingen.
 • Zo’n bepleistering beschermt tegen weersinvloeden als vocht of vorst.

 

Werkwijze

Net als bij cementpleister kies je bij crepi beter voor een specialist als je jouw gevel wil laten herstellen. Die volgt de volgende stappen:

 1. Oude laag crepi verwijderen: dit is alleen nodig als er een oude laag crepi op jouw gevel hangt. Je laat die dan verwijderen als die niet stabiel en sterk genoeg meer is.
 2. Isolatielaag aanbrengen: om de gevel van buitenaf te isoleren, brengt een gevelwerker isolatieplaten (PUR, PIR, XPS, …) aan op de buitenmuur. Daarop komt een wapeningsnet zodat je een egaal oppervlak krijgt om crepi op te plaatsen. Hoekprofielen verstevigen de hoeken en randen rond vensters of aan deuropeningen.
 3. Crepi aanbrengen: op het wapeningsnet komt de nieuwe laag crepi. Bij minerale crepi (zand, cement en kalk) is maar 1 laag nodig van 12 à 15 mm. Kies je voor een synthetische sierpleister (kalk, toeslagstoffen met kunsthars als bindmiddel)? Dan zijn er 3 lagen nodig: een basislaag, een hechtingslaag en de kunstharspleister zelf.
 4. Crepi afwerken: het dichten van naden bij ramen en deuren komt als laatste aan de beurt. Zo krijg je een mooi, afgewerkt oppervlak. Heb je een specifieke voorkeur? Dan werkt jouw specialist de gevel af zoals jij wil. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor bepaalde patronen of de crepi laten opschuren.
 5. Hydrofoberen (optioneel): alle oude schade is weggewerkt en je gevel is nu hersteld. Om je buitenmuur extra te beschermen tegen vocht en vuil kan je kiezen om een transparante, waterwerende beschermingslaag aan te brengen.

 

Prijs gevel herstellen met crepi

De kosten voor een gevelherstelling met crepi hangen af van de oppervlakte van de gevel, het soort sierpleister, hoe moeilijk de klus is, … Je kan uitgaan van de volgende richtprijzen:

 • Gevelherstelling met crepi (excl. gevelisolatie): 65 à 85 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Gevelherstelling met crepi (incl. gevelisolatie): 100 à 130 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

TIP: deze richtprijzen kunnen variëren van gevelspecialist tot gevelspecialist. Wil je snel prijzen, maar ook uitvoeringen, werkwijzen en uitvoertermijnen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij verschillende gevelwerkers in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 


OPTIE 3: gevel herstellen met andere materialen

gevel herstellen hout

Naast cementpleister of crepi zijn er nog andere gevelbekledingen om je gevel te herstellen. Enkele alternatieven zijn:

 

Steenstrips

Hou je van de stijl van bakstenen, maar lijkt je gevel nergens meer naar? Dan kan je de uitstraling van je woning toch behouden door je gevel te herstellen met steenstrips. Dit zijn dunne, gezaagde bakstenen die een gevelwerker op je oude buitenmuur of op isolatieplaten lijmt. Steenstrips ogen authentiek, maar zijn wel een stuk duurder dan een cementbepleistering.

Prijs steenstrips zonder gevelisolatie: € 150 à 250 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Prijs steenstrips met gevelisolatie: € 200 à 250 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

Kom in contact met een specialist in jouw regio.

 

Houten gevelbekleding

Als fan van een warme, natuurlijke uitstraling kan je jouw gevel laten bekleden met hout. Kies dan altijd een houtsoort die de wisselende weersomstandigheden goed kan verdragen. Voorbeelden zijn thermisch gehard hout (thermowood) of tropisch of Europees hardhout. Net als bij crepi kan je hout makkelijk combineren met gevelisolatie.

Prijs houten gevelbekleding zonder gevelisolatie: € 75 à 150 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Prijs houten gevelbekleding met gevelisolatie: € 100 à 200 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

Kom in contact met een specialist in jouw regio.

 

Gevelpanelen

Gevelpanelen kan je verkrijgen in budgetvriendelijke materialen zoals PVC en composiet of in duurdere metalen zoals aluminium of staal. Uiteraard is het mogelijk om onder de panelen een laag gevelisolatie aan te brengen om je woning te isoleren.

Prijs gevelpanelen zonder gevelisolatie: € 50 à 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs gevelpanelen met gevelisolatie: € 80 à 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

Kom in contact met een specialist in jouw regio.

 


CONCLUSIE: hoe herstel ik mijn gevel?

Als je gevel zwaar beschadigd is, laat je die sowieso beter renoveren. Zo ben je zeker dat je de komende jaren niet voor nare verrassingen komt te staan. Om de juiste keuze te maken, kan je rekening houden met volgende factoren:

 • Budget: heb je geen isolatie nodig en/of is jouw budget beperkt? Dan is cementeren een interessante optie. Het is namelijk de goedkoopste manier om een gevel volledig te herstellen en er zijn vele verschillende kleuren om uit te kiezen. Als je iets meer geld wilt besteden voor de renovatie, zijn opties als crepi, hout of steenstrips ook mogelijk.
 • Isolatie: als je muren al geïsoleerd zijn of isolatie niet nodig is (denk aan de muren van een tuinhuis), dan kan je voor cementpleister kiezen. Moet je absoluut nog isoleren? Dan valt die optie af en moet je voor een andere gevelbekleding gaan.
 • Uitstraling & stijl woning: elke afwerking heeft zijn eigen uitstraling. Hou je van de eenvoud van cementeren of gaat je voorkeur uit naar een afwerking van hout of metaal? Uiteindelijk komt het neer op wat je zelf het mooiste vindt.

Heb je een voorkeur, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Dan schakel je het beste een gevelwerker in voor advies op maat. Die herstelt je buitenmuur correct zonder dat de schade na verloop van tijd terugkeert. Ontdek welke gevelspecialisten actief zijn in je buurt via onze offerteservice. Met het onderstaande formulier kan je jouw aanvraag starten:

 

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gevelwerkers actief in jouw buurt.