Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Cementeren.nl ADVIES & INSPIRATIE MUREN CEMENTEREN
Cementeren.nl

Gevel renoveren

Is je gevel aan een renovatie toe? Dan is je buitenmuur cementeren een interessante optie. Er zijn echter nog mogelijke methoden om je gevel te renoveren. Wat is de beste renovatiemethode voor jouw buitenmuur en met welke aandachtspunten moet je rekening houden? Lees hier alles over de mogelijke opties en hun prijzen.

Ga snel naar:
OPTIE 1: gevel cementeren
OPTIE 2: andere gevelrenovaties
CONCLUSIE: hoe gevel renoveren?

 

Waarom je oude gevel renoveren?

De buitenmuren van je huis krijgen over de jaren heen flink wat te verduren. Denk bv. aan slagregen, vorst, … Als gevolg zal de gevel verouderen, verkleuren of zelfs beschadigd raken. Een gevelrenovatie is na verloop van tijd dan ook onvermijdelijk om vochtproblemen te voorkomen, schade weg te werken, je woning een nieuwe uitstraling te geven, …

Wil je jouw gevel renoveren? Vind een ervaren, betrouwbare vakman voor jouw project via onze gratis offerteservice.

 

OPTIE 1: gevel cementeren

gevel renoveren

Je gevel cementeren is een van de eenvoudigste en goedkoopste methoden voor een gevelrenovatie. Vakmensen passen het vaak toe bij oudere gevels om oneffenheden, barsten en kleurverschillen weg te werken. Daarnaast is de gevel met zo’n cementering slijtvast en bestand tegen wisselende weersinvloeden. Er zijn 2 opties om te overwegen:

 • Dunne cementlaag: met een dunne laag zandcement werkt een vakman oneffenheden gemakkelijk weg, maar blijft de originele steenlaag van de gevel zichtbaar. Ook is dit de meest budgetvriendelijke optie.
 • Dikke cementlaag: met een dikkere laag cementpleister is de gevel beter beschermd (bv. tegen vorst en vocht), maar is de originele structuur niet meer zichtbaar. Dit is dus de juiste keuze als je een compleet nieuwe uitstraling wil. De kanttekening is dat het wat duurder is.

 

Gevel cementeren kosten

Je gevel cementeren kost gemiddeld € 30 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Deze richtprijs is wel exclusief eventueel reparatiewerk dat vooraf moet gebeuren. Ook kan de prijs nog enigszins verschillen van vakman tot vakman. Vergelijk vrijblijvend gevelwerkers actief in jouw buurt.

 

Gevel cementeren? Schakel een vakman in!

Een gevel kan je zelf cementeren als je een ervaren doe-het-zelver bent, maar in de meeste gevallen schakel je toch eerder een vakman in. Zo ben je zeker van de juiste producten, een correcte uitvoering, … Ook ben je zo verzekerd dat de gevel volledig vochtwerend is. Kom in contact met ervaren vakmensen actief in je buurt.

 


OPTIE 2: andere gevelrenovaties

buitengevel renoveren

Naast je gevel cementeren zijn er nog een aantal andere opties om je buitenmuren op te frissen, te herstellen, … Een kort overzicht met veelgebruikte methoden voor het renoveren van je gevel:

 

1. Gevel reinigen

Is je gevel nog in goede staat, maar ziet hij er vies uit door vuil, schimmels, mossen, …? Dan kan je je gevel laten reinigen. Mogelijke methoden zijn zandstralen, nevelstralen, vochtstralen, … De gekozen werkwijze hangt vooral af van de ernst van de vervuiling en de staat van de gevel. Let wel: is de gevel beschadigd, dan zal een gevelwerker deze eerst herstellen voor hij aan de reiniging begint.

Richtprijs: 5 à 20 euro per m² (excl. btw). Ontvang vrijblijvend offertes!

 

2. Gevel schilderen/kaleien

Wil je je huidige gevelbekleding een frisse uitstraling geven? Overweeg dan om de gevel te schilderen of kaleien:

 • Gevel schilderen: voor een vakman met het schilderwerk begint, moet de gevel proper zijn. Na eventueel reinigingswerk zal hij dan een primerlaag aanbrengen (niet altijd nodig), gevolgd door 2 afwerkingslagen. Een vakman kiest altijd voor dampopen verf om vochtproblemen te voorkomen.
 • Gevel kaleien: kaleien is te vergelijken met schilderen, maar in plaats van verf gebruikt een vakman dan kalkpleister. Dit is een makkelijke manier om oneffenheden weg te werken en geeft een mooie landelijke uitstraling aan je gevel.

Richtprijs: 20 à 40 euro per m² (excl. btw). Ontvang vrijblijvend offertes!

 

3. Nieuwe gevelbekleding

Is de gevel erg verouderd of beschadigd? Of voldoet deze niet meer aan je wensen? Dan is het vaak een beter idee om een nieuwe gevelbekleding te laten plaatsen. Populaire keuzes zijn dan steenstrips, hout of crepi. Een overzicht:

 • Steenstrips: hierbij gaat het om dunne stroken baksteen, kunststof, … die een vakman op de gevel lijmt. Steenstrips zijn dus snel te plaatsen en dat zonder ruimteverlies langs buiten. Ook zijn steenstrips beschikbaar in vele verschillende texturen en vormen.
 • Hout: niet alleen geeft hout een warme en authentieke uitstraling aan je woning, maar is het ook gemakkelijk te plaatsen. Bovendien zijn er vele houtsoorten om uit te kiezen.
 • Crepi: dit is een soort gevelpleister die een mooie en moderne uitstraling aan je woning geeft. Je hebt 2 opties: kunstharspleister of minerale sierpleister. Kunsthars is elastischer en beter beschermd tegen vocht, beschadiging en vervuiling. Minerale sierpleister is een wat dikker en natuurlijk materiaal en dus beter om oneffenheden mee weg te werken.

Richtprijs (excl. gevelisolatie): 65 à 200 euro per m² (excl. btw). Ontvang vrijblijvend offertes!
Richtprijs (incl. gevelisolatie): 100 à 250 euro per m² (excl. btw). Ontvang vrijblijvend offertes!

 

TIP: renoveer én isoleer je gevel!

Staat er een renovatie van de gevel op de planning? Dan kan je die werken eventueel combineren met het isoleren van je buitengevel. Dit is een goede keuze bij een nieuwe gevelbekleding of als spouwmuurisolatie niet mogelijk is. Meer weten over gevelisolatie? Vraag dan advies aan een ervaren vakman actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 


CONCLUSIE: hoe je gevel renoveren?

De beste methode om je buitenmuur te renoveren is afhankelijk van een aantal factoren. Het gaat onder andere om…

 • Budget: sommige gevelrenovaties zijn wat duurder en dus niet de meest aangewezen methoden als je een beperkt budget hebt. Zo kosten steenstrips bv. meer dan je gevel bezetten met crepi. Een vakman bekijkt altijd wat de beste oplossing is voor jouw gevel binnen jouw budget.
 • Persoonlijke wensen: smaak verschilt en dus zal niet iedereen voor dezelfde methode kiezen. Belangrijk is wel om te bepalen of je de look van de huidige gevel wil behouden of niet.
 • Staat van de gevel: verouderde gevels zijn soms goed op te knappen met een reiniging en lokale herstellingen, maar in sommige gevallen is de schade te groot. Dit is de belangrijkste factor om te bepalen of je de bestaande gevel opknapt of juist helemaal vernieuwt.
 • Wel of geen gevelisolatie: heb je interesse in gevelisolatie? Hou er dan rekening mee dat niet elke gevelafwerking hier geschikt voor is. Zo kan je een cementering of spuitkurk bijvoorbeeld niet combineren met gevelisolatie langs buiten. Je kiest dan eerder voor steenstrips, houten panelen, crepi, … als afwerking. Vraag advies aan een vakman voor een compleet overzicht.

 

Gevel renoveren = offertes vergelijken!

Wil je jouw gevel renoveren, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Schakel dan een ervaren gevelwerker in via onze gratis offerteservice. Zo profiteer je van gericht advies tijdens het gehele proces, maar ook van prijzen op maat en een correcte uitvoering. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gevelwerkers actief in jouw buurt.